Direktlänk till inlägg 5 december 2010

Mycket väsen, kan man säga.

Av M. - 5 december 2010 13:45 

Ja, Erik Ullenhag är ju inte mindre folkpartist än nån annan folkpartist, om man säger så. Det är förvisso inte så himla konstigt, han är ju folkpartist. Och folkpartist som han är, tycker han att heltäckande slöja skall kunna förbjudas i skolan.

 

Much ado about nothing, liksom. Det är ju inte nått särskilt stort problem med kvinnor som bär slöja i skolmiljö. Det rör sig om enstaka kvinnor och ofta kan man lösa situationen utan något förbud.

 

Diskrimineringsombudsmannen påpekade också mycket riktigt att även om vi tycker att det är trevligt att se varandras ansikten så är det givetvis inte omöjligt att kommunicera med en person som bär slöja, möjligen är det något utmanande för den som är ovan vid det.

 

Frågor och svar om niqab-ärendet på DO:s hemsida

 

I Sverige rör det sig oftast om niqab (och inte så himla ofta om burka) och då ser man ju kvinnans ögon. Man får väl förutsätta att en kvinna som bär niqab kan prata (om hon inte har något funktionshinder som gör att hon inte kan det). Kanske känns det lite ovant för en sån som jag, men visst skulle jag klara av att kommunicera? Varför måste jag se en människas öron, hårfäste, haka, mun och näsa för att kunna prata med henne eller förstå vad hon säger?

 

Dumheter, det klart att jag inte måste! Jag kanske vill se hennes ansikte, men jag måste inte. Och vad är det värt? Är min ovana (och kanske obehag) att prata med en kvinna med niqab så mycket mer värd än en människas tro? Jag irriterar mig på att människor verkar tycka att deras rätt att se en kvinnas hela ansikte är viktigare att värna än hennes rätt att utöva sin religion på ett för henne värdigt sätt. Hallååå, snacka om att tro att man är värdsalltets centrum, liksom!

 

(Jaja, okej: I vissa väldigt speciella situationer kan en klädedräkt som niqaben kanske vara ivägen eller rentutav farlig men dessa enstaka situationer påkallar inte en lagändring som den folkpartiet driver, tycker jag. Och det är förresten heller inte där som tyngdpunkten i diskussionen ligger.)

 

Folkpartiet haussar upp ett ickeproblem och river i förbifarten en stor jävla reva i våra grundläggande rättigheter. Men varför? Oavsett vilken förklaring jag kan knaktänka ut tycker jag att det är rätt läskigt. Minst sagt.

 

Tänk, om vi kunde vara så begåvade att vi kunde se nyanserna. Måste alla vara för eller mot? Är detta nånting som vi alls ska strida om? Skulle vi inte tillsammans kunna arbeta för en värld där en kvinna som inte vill skyla sig ska få slippa det och där en kvinna som vill bära religiösa kläder kan få göra det. En värld där vi försöker lösa problem som uppstår (som till exempel kommunikationsproblem i skolan) på ett sätt som inte kränker människors rättigheter utan som alla parter kan finna sig tillrätta i. Jag menar, hur svårt kan det va?

 

Hur svårt kan det vara att i alla fall försöka?

 

M.

 


-Synd på en så söt kille som Ullenhag, förresten.   

 
ANNONS
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av M. - 30 januari 2011 09:22

    När jag nosade på Facebook kom frågorna (FB är ju ett fenomen som förbryllar mig men det vill jag inte öda tid på att skriva om här. Detta handlar inte om Facebook utan om hur jag ser på mig själv och min närvaro bla här. Däremot finns det e...

Av M. - 6 januari 2011 07:49

  Hört det förr? Detta är 12e gången jag skriver om "nya tag" på bloggen.   Jomen, och fler lär det väl bli.   Är så glad för gårdagen som fick mig på rätt köl. Glad för den förståelsen jag fick varvat med lite flams och trams. Tillsammans ...

Av M. - 4 januari 2011 11:31

    Jag nosar på Facebook. Jag måste säga att det är med blandade känslor. Kanske inte riktigt min kopp te? Känns obehagligt på nått vis. Det blir liksom så himla tydligt vad obetydligt det är. Och det som betyder nått vill jag inte... Nä, inte d...

Av M. - 30 december 2010 11:03

      Nyårslöfte? Töhö! Nä, det behövs inte. Det går så bra här ändå.   M.   ...

Av M. - 26 december 2010 21:24

    Nu i Jul har jag, som dom flesta andra, liksom gått upp i vikt (kanske inte alla, jag vet en som faktiskt gått ner). Anledningen till detta har i mitt fall varit Dumlekola, Rollokolor (2 påsar), Noblesse, clementiner, Juleskum och julmust. Fö...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se